רבים מהאוכלוסייה המבוגרת, מתחילים להראות סימנים של חוסר התמצאות במרחב, שכחה והידרדרות קוגניטיבית. זוהי בעיה, הנקראת דמנציה. אין מדובר במחלה, כי אם בניוון או מחלה נוירולוגית שמתבטאת בכל סוגי התפקודים. יש רופאים שממליצים על תוספי תזונה שהוכחו כיעילים, אך אין מדובר בריפוי, כי אם בהעלאת איכות החיים לסובלים מדמנציה. יש לדעת, כי הסובלים מתופעה זו, זכאים להקלות רבות, קצבת נכים ואף לתו נכה. על בני משפחת הסובל מתופעה זו, יש לברר לעומק את כל הזכויות המגיעות, את סוג הטיפול הרפואי, שיקום ומענקים נוספים המגיעים לחולים אלה שנחשבים כנכים.
מה הקריטריונים לקבלת זכויות נכה לחולי דמנציה?
יש לדעת, כי מי שנחשב לחולה דמנציה, חייב לעמוד בקריטריונים של המוסד לביטוח לאומי. למשל אדם שנפגעה לו היכולת השכלית או הנפשית עד 50% ובקושי להשתכר למחייתם. הענקת קצבאות נכות והטבות נוספות כגון: דיור, תחבורה ובקריאות, יכולים בהחלט לסייע לסובלים מתופעה זו וכן לבני משפחתם של מי שסובל משיטיון שהוא השם השני לתופעה זו.לרוב, תופעה זו,מאובחנת בקרב אנשים מבוגרים, כאשר טווח הגילאים משתנה בין חולה לחולה. הזכויות הרפואיות לחולי אלצהיימר או שיטיון, מגדירות כי לכל חולה במצב מתקדם, עליו לקבל טיפול פלאטיבי ורפואי שיתאים לו לפי מצבו.
קווים דומים לדמנציה ואלצהיימר
יש לדעת, כי גם מחלת האלצהיימר, מתחילה בשיטיון. במקרים רבים, עם הנים תופעה זו, עשויה להפוך לאלצהיימר, מה שרק מחמיר את התופעות של מי שסובלים מתופעת דמנציה. אנשים אלה, חייבים להגיע למרפאות השונות ולכן ניידות הוא נושא חשוב לסובלים ממחלה זו ולבני המשפחה, אשר צריכים להסיע אותם לביקורות רפואיות למיניהן. אנשים אלה, אף מתקשים ללכת, היות והשחיקה המוחית, פוגעת בשאר חלקי הגוף, משום שמדובר במחלה מסוג ניוון. בישראל, ישנם גורמים שונים ומקצועיים מתחום השיקום, מה שכל מי שסובל משיטיון או אלצהיימר זכאי וכן,סיוע לבני המשפחות שסובלים מתופעות נוירולוגיות אלה. אם קצבת נכות או סיעוד, אושרה למי שחולה בדמנציה, יש להשתמש בה בהמשך גם עבור מטפל/ת, ביקור של החולה במרכז יום ואף במקרים של מחלה מתקדמת יותר, גם מטפל/ת 24 שעות ביממה.