המושג דמנציה מתייחס לקבוצה של מחלות שגורמות לפגיעה בתפקוד הקוגנטיבי, במידה שמפריעה לחיי היומיום ופוגעת בפעילויותיו של האדם הסובל ממנה. המחלה המוכרת ביותר המקושרת עם דמנציה היא אלצהיימר. 

מעבר לפגיעה בתפקודים קוגנטיביים בסיסיים – כמו חשיבה וזיכרון – הדמנציה יכולה אף לגרום לאדם הסובל ממנה להתקשות לשלוט על רגשותיו, ואף לשנות את אישיותו. במצבה החמור ביותר, המחלה עשויה אף לגרום לאדם להיות תלוי לחלוטין בסביבתו לשם פעילויות חיים בסיסיות. הפרעת הדמנציה נוטה להחמיר עם חלוף הזמן, ולהפוך את האדם לתלותי יותר ויותר בסובבים אותו. 

מחלת הדמנציה נעשית שכיחה יותר עם ההתבגרות, כאשר כשליש מבני ה-85 ומעלה נוטים לסבול מצורה כלשהי של ההפרעה. דימנציה מתפתחת כאשר נוירונים או תאי עצב רבים במוח מפסיקים לפעול, מאבדים קשר עם תאים אחרים, ולבסוף מתים. זוהי תופעה המתרחשת אצל כולנו באופן נורמלי, אך אצל חולי דמנציה מדובר בהתנוונותם של תאי עצב רבים ביותר.

רבים מהאוכלוסייה המבוגרת, מתחילים להראות סימנים של חוסר התמצאות במרחב, שכחה והידרדרות קוגניטיבית. זוהי בעיה, הנקראת דמנציה. אין מדובר במחלה, כי אם בניוון או מחלה נוירולוגית שמתבטאת בכל סוגי התפקודים. יש רופאים שממליצים על תוספי תזונה שהוכחו כיעילים, אך אין מדובר בריפוי, כי אם בהעלאת איכות החיים לסובלים מדמנציה. יש לדעת, כי הסובלים מתופעה זו, זכאים להקלות רבות, קצבת נכים ואף לתו נכה. על בני משפחת הסובל מתופעה זו, יש לברר לעומק את כל הזכויות המגיעות, את סוג הטיפול הרפואי, שיקום ומענקים נוספים המגיעים לחולים אלה שנחשבים כנכים.

שלבי המחלה

כאשר המחלה מגיעה בגרסתה הקלה קשה לאבחן שמדובר בדמנציה. האדם יחוש מבולבל ישכח מילים או חפצים ומצב רוחות יהיה תנודתי. יהיו רבים שישיכו את זה לזקנה או מצב רוח משתנה. אך זו בהחלט יכולה להיות דמנציה בשלביה הראשונים. חשוב ללכת לאבחון כבר בשלב הזה כדי לדעת כיצד להתמודד עם התופעות וכיצד למנוע החמרה.

בשלב השני הסימפטומים כבר מחמירים והמחלה מאופיינת באבדן זיכרון לטווח קצר קושי בקבלת החלטות, הזיות ומצוקה כללית עם החרפת המצב יהיה ניתן לראות כי החולה מתחיל לאבד את הזיכרון שלו עד כדי שהוא אינו מזהה את קרוביו, אינו יכול לתפקד באופן עצמאי בכלל והופך לסיעודי. כל אחד משלבי המחלה יכול להימשך כמה שנים, יש חשיבות לכך שתהיה מודעות למצב כיוון שישנם גורמים המשפיעים על החמרת המחלה שניתן לצמצם. לדוגמא, עישון, תזונה, סוכרת ועוד.

זכויות של חולי דמנציה

כאשר החולה מאובחן בדמציה והופך לסיעודי, הוא מאבד את יכולתיו הבסיסיות. לפיכך הוא זכאי להקלות והטבות שיוכלו לסייע לו ולתת לו פיצוי על ההוצאות שנגרמו לו בגלל המצב. החולה יכול להיות זכאי לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, קצבת נכות, קצבץ שירותים מיוחדים, הסדרת מוסד סיעודי, תו חניה עבור מי שמסיע את החולה המקנה לו נגישות. הנחה באגרת רישוי ועוד.

כדי למצות את זכויותיו של החולה יש לעבור הליכים בירוקרטיים שונים. להמציא טפסים ואישורים רפואיים. לא תמיד החולה מסוגל לבצע פעולות אלו בעצמו ולעיתים לבני המשפחה אין את הידע המקצועי הנדרש. במצב זה מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בעל ידע שיכול לסייע בטיפול נכון בכל הנדרש למיזוי זכויות עבור חולה דמנציה.

תו נכה לחולה דמנציה

מחלות דמנטיות הן מחלות שפוגעת בדרך כלל בקשישים, ושמתאפיינות בפגיעה משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי של החולה. מחלות אלה הן מחלות חשוכות מרפא, ואי אפשר לעצור את ההדירות של החולים, ולכן ההתמודדות איתן היא קשה מאוד לבני המשפחה. אחת המחלות הדמנטיות הכי שכיחות היא מחלת האלצהיימר שפוגעת בזיכרון, בדיבור, בחושים, וגם ביכולת ההליכה ובהתמצאות של האדם הסובל ממנה. החולה נהפך עם הזמן לתלוי במלווים ובני המשפחה שלו, והוא יאבד את היכולות הכי בסיסיות.

תו נכה לחולה אלצהיימר/דמנציה

המשרד הממונה על תגי נכות הוא משרד הרישוי, והזכאות נקבעת לפי וועדה רפואית שמוקמת על ידי המשרד, שקובעת קריטריונים ספציפיים אם אדם מסוים זכאי לתג. הבקשות צריכות להיות מוגשות על ידי החולה או בני המשפחה שלו, והן צריכות לכלול מסמכים רפואיים על המצב של החולה, ועל ההתקדמות של המחלה והשפעותיה. ההחלטה לזכאות או לאי הזכאות נעשית לפי המידע הרפואי שהוגש, לפי דרגת הקושי של המחלה והצורך בעזרה בניידות. הקביעה נעשית לפי הטפסים הרפואיים בלבד, ללא הזמנת החולה לוועדה.

אם תו החנייה מאושר, הרכב שמסיע האדם החולה יהיה זכאי להחנות בחניית נכים, מה שיקל על הניידות של החולה.

הליך הבקשה הוא לא הליך קל. הקושי המרכזי הוא העובדה שהוועדה קובעת לפי מסמכים רפואיים בלבד, ושהתנאים שלה לא מיודעים לציבור המבקשים, וגם לא סיבות הדחייה במקרים של דחיית הבקשה. עובדות אלה יכולות לגרום לקושי ותסכול רב לחולים ולבני המשפחה. כדי להקל על ההליך יש לשים לב למסמכים שמתצרפים לבקשה, ולוודא שהם אכן מפורטים ומבוססים כדי שהוועדה תסכים להענקת התו.

במקרה שהבקשה מאושרת התג יוענק על לשני כלי רכב. אם הוועדה מחליטה לדחות את הבקשה יוכל הנכה או בני משפחתו להגיש מכתב ערעור ובקשה חדשה, אבל אחרי תקופת המתנה מסוימת.

יש לציין גם כן שתו הנכה לא מחודש באופן אוטומטי שתוקפו תם, ושיש צורך בהגשת בקשה לחידוש התו בהליך דומה להליך הראשון.

תסמיני הדימנציה כוללים:

  • אובדן זיכרון
  • שיפוט לקוי
  • בלבול
  • קושי בדיבור והבעת מחשבות
  • קושי בהבנה
  • קושי בקריאה וכתיבה
  • שאלות חוזרות
  • שימוש במילים חריגות כדי להתייחס לחפצים מוכרים
  • איטיות בהשלמת משימות יומיומיות
  • איבוד עניין בפעילויות ואירועים שונים
  • חוסר אכפתיות כלפי רגשות של אחרים
  • אימפולסיביות
  • איבוד שיווי משקל ובעיות בתנועה

דמנציה משפיעה באופן עמוק לא רק על הסובל ממנה, אלא אף על חבריו ובני משפחתו.

תו נכה עבור חולי דמנציה

תו נכה מאושר (ברוב המקרים) רק עבור אנשים בעלי 60% נכות או יותר. את אחוזי הנכות קובעת ועדה רפואית של הביטוח הלאומי. אנשים הסובלים מדמנציה זכאים לעיתים קרובות לאחוזי נכות אלה, ואף גבוהים מכך.

אדם שסובל מדמנציה חמורה נחשב כזכאי לתו נכה, כתלות בהחלטת הוועדה של משרד הרישוי. האדם החולה אינו חייב להגיע באופן פיזי להיפגש עם הועדה. אדם שמטפל בחולה דמנציה זכאי לקבל תו נכה עבור הרכב שלו. כדי לקבל את תו הנכה, תצטרכו למלא טופס באתר משרד הרישוי ,ולצרף לו את כל הטפסים הרלוונטיים – ובמחיוחד את הפרוטוקול של הועדה של הביטוח הלאומי.

תו נכה דמנציה

דמנציה היא אחת מהמחלות המורכבות והבעייתיות שאנחנו מתמודדים איתן בעולם המודרני, בעיקר בשל העובדה שאין לה תרופה או דרך לריפוי מלא. המחלה משפיעה בצורה בלתי הפיכה על המתמודדים איתה ופוגעת בעיקר ביכולות הזיכרון, בעיות בשינה ושינויים מהותיים במצבי רוח ויכולת התפקוד הכללית של החולה. מהסיבה הזו, מהרגע שאדם אובחן עם המחלה הזו ישנם לא מעט גופים מדיניים וממשלתיים שמתייצבים לעזרתו ולעזרת משפחתו.

האם המתמודדים עם דמנציה זכאים לקבלת תו נכה?

אכן כן. ישראלים רבים לא מודעים לכך, אך אנשים אשר אובחנו עם דמנציה מקבלים באופן די אוטומטי אחוזי נכות גבוהים מהביטוח הלאומי. יש לאבחנה הזו משמעותיות רבות, אך אחת מהן היא שהחולים הופכים זכאים להוצאת תו נכה. כך, בני המשפחה והקרובים של החולה יוכלו לקחת אותם למקומות החשובים בקלות ובמהירות, בדרך שלא תכביד עליהם ולא תקשה גם על החולה שמתמודד עם מצב לא פשוט בעצמו.

האם גם אדם המתמודד עם אלצהיימר זכאי לקבל תו נכה?

אכן כן. אלצהיימר הוא אחד מסוגי הדמנציה הנפוצים ביותר, עם מאות אנשים אשר מאובחנים בו רק בגבולות ישראל. גם חולים מסוג זה חווים רגרסיה משמעותית בתפקוד וביכולת ההתניידות העצמאית, ולכן גם הם זכאים לקבלת תו נכה.

כיצד חולי דמנציה יכולים להנפיק תו נכה?

לאחר שהביטוח הלאומי הכיר במצבו של החולה והנפיק לו את אחוזי הנכות הרלוונטיים, יהיה עליו / על הקרובים לו להגיש בשמו תביעה לביטוח הלאומי בבקשה להנפיק תו נכה. בדרך כלל בקשות מסוג זה נענות בחיוב בצורה די מהירה, כך שתוכלו לנסות ולהקל על החיים שלכם כמה שיותר מהר.

זקוקים לסיוע בתהליך ההנפקה? אנחנו כאן בשבילכם

במידה ואתם רוצים עזרה מקצועית שתעזור לכם להנפיק תו נכה כמה שיותר מהר, אנחנו כאן בשבילכם. הצוות שלנו ב״אופקים מימוש זכויות״ בקיא בנושא וזכה ללוות כבר עשרות ישראלים אל התו הנכסף. אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בהקדם על מנת שנוכל לעזור לכם לקבל את מה שמגיע לכם מבלי שתבזבזו הרבה זמן או סכומי כסף גדולים.

תו נכה לחולה דמנציה

דמנציה היא מצב שבו נגרם נזק בלתי הפיך לרקמת המוח, מה שמוביל להידרדרות בתפקודים הקוגניטיביים, כגון זיכרון, חשיבה, שפה ותפקודים ביצועיים. דמנציה היא מחלה שכיחה מאוד בגיל השלישי, והיא הגורם השכיח ביותר לאי תפקוד ולמוות בקרב אנשים מעל גיל 65.

ישנם סוגים רבים ושונים של דמנציה, אך הסוג הנפוץ ביותר הוא דמנציה של אלצהיימר. דמנציה היא למעש ניוון מוחי, והיא נגרמת על ידי הצטברות חלבונים רעילים במוח. דמנציה מתחילה בדרך כלל בגיל מבוגר, והיא מתפתחת בהדרגה, לרוב לאורך מספר שנים.

גורמי הדמנציה

הגורמים לדמנציה אינם ידועים בוודאות, אך חוקרים מאמינים שמדובר בשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. גורמי סיכון אפשריים לדמנציה כוללים:

  • גיל
  • היסטוריה משפחתית של דמנציה
  • לחץ דם גבוה
  • סוכרת
  • השמנה
  • עישון
  • חוסר פעילות גופנית
  • פציעות ראש

התמודדות סביבת החולה

הסביבה של הלוקה בדמנציה יכולה לעזור לו להתמודד עם המחלה במספר דרכים. הנה כמה טיפים:

  • היו סבלניים ורגישים.
  • תנו לו להרגיש שהוא עדיין חשוב ומשמעותי.
  • עזרו לו לשמור על עצמאותו ככל האפשר.
  • תנו לו הזדמנויות להשתתף בפעילויות שהוא נהנה מהן.
  • קבלו את השינויים שהוא עובר.
  • חשוב לזכור שדמנציה היא מחלה קשה, אך היא אינה סופנית. עם תמיכה נכונה, החולים יכולים לחיות חיים מלאים ומשמעותיים גם עם המחלה.

דמנציה ותג נכה

דמנציה היא נכות וככזו מי שלוקה בה או במקרה הזה קרובי המשפחה שלו, כדאי שיבדקו מהן הזכויות שלו והאם הוא זכאי לתג נכה. עם תג נכה לרכב ניתן יהיה לחנות קרוב יותר ליעד בין אם זה לטיפולים רפואיים או לכל צורך אחר. צריך לעמוד בקריטריונים שונים ולהגיש בדרך הנכונה את הניירת.

החיים קלים יותר עם תו נכה

יכול להיות שאתם מכירים את הסיטואציה הבאה: ההורים שלכם מבוגרים ואחד מהם כבר מתחיל לסבול מדמנציה. זה הולך ומחמיר והוא הולך והופך לסיעודי, ויש לו רכב על שמו ואיתו אתם מביאים אותו לאירועים משפחתיים, לטיפולים רפואיים או לכל מקום אחר. בכל פעם לפני שאתם יוצאים איתו מהבית אתם מתלבטים האם לצאת או לא. אתם חוששים שלא תהיה לכם חנייה קרובה ויהיה לכם קשה מאוד להביא אותו ליעד ולהחזיר אותו. עם תו נכה לא תהיה לכם את ההתלבטות הזו. תוכלו לאת איתו מהבית ולהביא אותו כמה שיותר קרוב ליעד. יש היום מקומות חנייה רבים לנכים שעם תו נכה אפשר לנצל אותם.

ההטבות שמקנה תו נכה

תו נכה הידוע גם בשמו "תג נכה" מאפשר לחנות במקומות חנייה נוחים וקרובים יחסית ליעד לאנשים עם מוגבלות. צריך לפנות למשרד התחבורה ולמלא טפסים ולהוכיח את הנכות, אבל עם מחלה כמו דמנציה זה בדרך כלל לא יהיה מורכב. מי שיש לו תו נכה יכול לחנות בחניות שמסומנות לנכים, יכול לחנות בחניונים ציבוריים במקומות שמיועדים לנכים, יכול לקבל הנחות על חניונים פרטיים, יכול לחנות בכחול לבן במידה והרשות המקומית הסדירה את העניין ויש לו עוד הטבות כמו הנחה משמעותית עם הטסט השנתי וכדומה.

אם מישהו מבני משפחתכם או מכר שלכם סובל מדמנציה, תדעו שאתם יכולים לעשות לו את החיים לנוחים וקלים יותר.

מה הקריטריונים לקבלת זכויות נכה לחולי דמנציה?

יש לדעת, כי מי שנחשב לחולה דמנציה, חייב לעמוד בקריטריונים של המוסד לביטוח לאומי. למשל אדם שנפגעה לו היכולת השכלית או הנפשית עד 50% ובקושי להשתכר למחייתם. הענקת קצבאות נכות והטבות נוספות כגון: דיור, תחבורה ובקריאות, יכולים בהחלט לסייע לסובלים מתופעה זו וכן לבני משפחתם של מי שסובל משיטיון שהוא השם השני לתופעה זו.לרוב, תופעה זו,מאובחנת בקרב אנשים מבוגרים, כאשר טווח הגילאים משתנה בין חולה לחולה. הזכויות הרפואיות לחולי אלצהיימר או שיטיון, מגדירות כי לכל חולה במצב מתקדם, עליו לקבל טיפול פלאטיבי ורפואי שיתאים לו לפי מצבו.

קווים דומים לדמנציה ואלצהיימר

יש לדעת, כי גם מחלת האלצהיימר, מתחילה בשיטיון. במקרים רבים, עם הנים תופעה זו, עשויה להפוך לאלצהיימר, מה שרק מחמיר את התופעות של מי שסובלים מתופעת דמנציה. אנשים אלה, חייבים להגיע למרפאות השונות ולכן ניידות הוא נושא חשוב לסובלים ממחלה זו ולבני המשפחה, אשר צריכים להסיע אותם לביקורות רפואיות למיניהן. אנשים אלה, אף מתקשים ללכת, היות והשחיקה המוחית, פוגעת בשאר חלקי הגוף, משום שמדובר במחלה מסוג ניוון. בישראל, ישנם גורמים שונים ומקצועיים מתחום השיקום, מה שכל מי שסובל משיטיון או אלצהיימר זכאי וכן,סיוע לבני המשפחות שסובלים מתופעות נוירולוגיות אלה. אם קצבת נכות או סיעוד, אושרה למי שחולה בדמנציה, יש להשתמש בה בהמשך גם עבור מטפל/ת, ביקור של החולה במרכז יום ואף במקרים של מחלה מתקדמת יותר, גם מטפל/ת 24 שעות ביממה.

כתיבת תגובה