אוטיזם הוא הפרעה נוירו-התפתחותית המאופיינת בהפרעה בתקשורת ובהתנהגות חברתית. אנשים על הספקטרום האוטיסטי (ASD) מתקשים ביצירת קשרים חברתיים, בביטוי רגשות ובהבנת העולם שמסביבם.
הסימנים הראשונים של אוטיזם מופיעים בדרך כלל לפני גיל שלוש. התסמינים הנפוצים ביותר כוללים:
- קשיים בתקשורת חברתית
- קושי בשימוש בשפה
- התנהגויות חוזרות ונשנות
- חוסר עניין באנשים אחרים
- חוסר עניין בפעילות חברתית
- התנגדות לשינויים
- רגישות יתר לגירויים
אבחון אוטיזם מתבצע על ידי צוות מקצועי, הכולל פסיכולוג, קלינאי תקשורת ורופא. האבחון מתבסס על הערכה של התסמינים וההתנהגויות של הילד.
טיפול באוטיזם
אין תרופה לאוטיזם, אך ישנם טיפולים שיכולים לעזור לשפר את איכות החיים של אנשים על הספקטרום האוטיסטי. הטיפולים כוללים:
- טיפול רגשי
- טיפול התנהגותי
- חינוך מיוחד
- תמיכה משפחתית
חשוב לזכור שאוטיזם הוא ספקטרום, כלומר ישנם אנשים על הספקטרום עם מגוון רחב של ביטויים. אנשים על הספקטרום האוטיסטי יכולים לחיות חיים מלאים ומשמעותיים, עם תמיכה נכונה.
טיפים להתמודדות עם אוטיזם
להלן כמה טיפים להתמודדות עם אוטיזם:
- קבלו את הילד כפי שהוא.
- אל תצפו ממנו לעשות דברים שהוא לא מסוגל לעשות.
- תנו לו הזדמנויות להשתתף בפעילויות שהוא נהנה מהן.
- מצאו קהילה תומכת.
אם אתם חושדים שילדכם עשוי להיות על הספקטרום האוטיסטי, חשוב לפנות לאבחון מוקדם ככל האפשר. אבחון מוקדם יכול לעזור לקבל את הטיפול והתמיכה הדרושים כדי להצליח.
קבלת תג נכה
תג נכה מאפשר לחנות במקומות בהם מי שאינו מוגדר כנכה לא יכול לחנות. זה אומר בחניות נכים, זה אומר במקומות שמסומנים ככאלו, זה אומר במקומות מסוימים בכחול לבן או באדם לבן ללא תשלום או קנס (רק במקומות שהוגדרו ככאלו וכשאין הפרעה או סיכון לתנועה או להולכי רגל)
יש קריטריונים שונים לקבלת תג נכה שצריך לעמוד בהם כמו מוגבלות עקב נכות ברגליים ואחרים. יש רשימה של מחלות שנכללות באפשרות לקבל תג נכה ואם אתם הורים לילד אוטיסט בכל רמה שהיא וגם ככה ההתנהלות איתו לא פשוטה, כדאי שתבדקו האם תג כזה מגיע לכם. הוא יעשה לכם את החיים להרבה יותר קלים.